Gołąbki z piekarnika bez zawijania

Zastępca Naczelnego

Zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com

Zimą gołąbki są bardzo popularne. Gołąbki to danie, które szczególnie w zimie nabiera popularności, gdyż jest daniem rozgrzewającym i sycącym, ale jego przygotowanie zajmuje sporo czasu. Podajemy więc przepis na leniwe gołąbki w sosie pomidorowym bez zawijania pieczone w piekarniku. Danie jest szybkie w wykonaniu i jest uznawane za klasykę gatunku.

Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe – 500 g; ryż biały – 100 g; jajko – 1 szt.; kapusta biała – 200 g; cebula – 100 g; czosnek – 20 g; olej – 10 ml; przecier pomidorowy bez soli – 300 g; bulion drobiowy – 200 g;

Przyprawy: pieprz, majeranek, bazylia, sól, koper.

Sposób przygotowania:

– Ugotować ryż al dente.

– Nastawić piekarnik na 220 stopni C.

– Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz drobno poszatkowaną kapustę.

– Ostudzić.

– Mielone mięso wymieszać z podsmażonymi warzywami, dodać jajko, sól i pieprz.

– Z otrzymanej mięsno-warzywnej masy uformować podłużne kotleciki i smażyć na patelni po 2 minuty z obu stron.

– Podsmażone włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać przecierem pomidorowym wymieszanym z bulionem drobiowym i przyprawami. Oprócz koperku.

– Piec 30 min.

– Gotowe gołąbki podawać z kiszonym ogórkiem i z tłuczonymi ziemniakami wymieszanymi ze śmietaną i masłem posypanymi koperkiem.

Źródło: www.l24.lt

Komentarze są zamknięte