Aplikacja dla „pogromców marnowania jedzenia”

Zastępca Naczelnego

Fot. za android.com.pl

W Krakowie można już skorzystać z aplikacji Too Good To Go służącej do walki z marnowaniem żywności poprzez umożliwianie kupowanie jedzenia, którego restauracje, bary, hotele, piekarnie czy cukiernie nie zdążyły sprzedać w ciągu dnia – poinformowała Polska Agencja Prasowa.

Too Good To Go działa na zasadach podobnych do funkcjonowania innych aplikacji do zamawiania posiłków. Klient kupuje paczkę niespodziankę, w której jest niesprzedane w ciągu dnia jedzenie i płaci za nie około jednej trzeciej ceny”

– czytamy w depeszy PAP.

Dlaczego niespodzianka? Bo nigdy nie wiadomo, jakie jedzenie, jakie produkty zostaną niesprzedane. Użytkownicy aplikacji znają opis miejsca, wiedzą, czego mogą się spodziewać, natomiast szczegóły na temat tego, co dokładnie znajdzie się w środku, po prostu pozostaną niespodzianką”

– wyjaśnił w rozmowie z PAP Kuba Walasek z zespołu Too Good To Go.

Kraków jest drugim – po Warszawie – miastem, w którym dostępna jest taka forma zakupów.

Jak podkreślił Walasek, przez ostatnie trzy lata udało się stworzyć największą na świecie społeczność „pogromców marnowania jedzenia”.

Jesteśmy największą na świecie platformą do sprzedaży nadwyżek żywności i najchętniej ściąganą aplikacją do walki z marnowaniem jedzenia. Too Good To Go działa w 11 krajach i współpracuje z 27 tysiącami partnerów. Wśród nich są zarówno małe sklepy detaliczne, jak i wielkie sieci handlowe, ekskluzywne hotele i food trucki, restauracje, bary i kawiarnie. Z usług tych korzysta 13 milionów użytkowników. Wspólnymi siłami uratowaliśmy ponad 18 milionów posiłków. Naszym celem jest zmieniać postawy i stworzyć globalny ruch społeczny przeciw marnowaniu jedzenia”

– powiedział Walasek dziennikarzowi PAP.

Według szacunków statystyczny Polak rocznie wyrzuca do kosza 235 kilogramów jedzenia, co przekłada się na około 9 mln ton.

Prezydent Andrzej Duda niedawno podpisał ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Przewiduje ona m.in. obowiązek przekazywania przez sklepy nieodpłatnie niesprzedanej żywności na cele charytatywne”

– napisała Polska Agencja Prasowa.

 

Jerzy Bukowski*

 

*Filozof, autor „Zarysu filozofii spotkania”, piłsudczyk, harcerz, publicysta, rzecznik Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie, przewodniczący Komitetu Opieki nad Kopcem Józefa Piłsudskiego w Krakowie, były reprezentant prasowy śp. pułkownika Ryszarda Kuklińskiego w Kraju

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.