Catering dietetyczny zyskuje coraz większą popularność. W Polsce funkcjonuje obecnie około 500 firm oferujących diety pudełkowe. Pierwsze firmy oferujące dietę pudełkową zaczęły działać w Warszawie; dziś ich klientami są mieszkańcy także innych miast, również małych. Panuje opinia, że catering dietetyczny jest kosztowny. Ale czy na pewno?
Koszt diety pudełkowej – składniki
Ceny diet pudełkowych są zróżnicowane, w zależności od stopnia spersonalizowania jadłospisu i wariantu diety. W Polsce cena za jeden dzień diety kształtuje się w granicach 35 – 100 zł, co daje miesięczny wydatek od 1050 do 3000 zł.
Obliczając koszt diety należy wziąć pod uwagę nie tylko personalizację i wariant diety. Te o wyższej wartości energetycznej i specjalistyczne są droższe, więcej też trzeba na ogół zapłacić za większą liczbę posiłków w dziennym zestawie. Natomiast taniej wypadnie koszt jednego dnia diety przy dłuższym abonamencie. Z kolei przy dostawie poza wyznaczoną strefę trzeba będzie zapłacić za dowóz.
Na cenę cateringu dietetycznego wpływają także opłaty, jakie ponosi firma. To nie tylko koszt surowców, ale również pracy kucharzy, dietetyków, kierowców i pozostałego personelu, a także pozostałych czynników, jak opał, energia elektryczna, media, itp. Wszystkie te elementy mogą sprawić, że dieta pudełkowa to sposób odżywiania dla osób bardzo majętnych. Warto jednak obliczyć, czy rzeczywiście tak jest.
Gotowanie samodzielne – czy tańsze?
Mogłoby się wydawać, że wszystkie dania, oferowane przez catering dietetyczny, możemy przygotować sami w domu tańszym kosztem. Oczywiście możliwe jest samodzielne gotowanie, szczególnie jeżeli sprawia ono przyjemność. Trzeba jednak uwzględnić wiele innych czynników (oprócz kosztu produktów), które nie występują w przypadku korzystania z diety pudełkowej:
- Koszt paliwa, które zużyjemy na dojazd do marketu
- Koszt gazu lub prądu oraz wody, zużytych w procesie gotowania
- Koszt środków czystości, energii i wody do zmywarki.
Poza kosztami materialnymi ponosimy także stratę czasu, poświęconego na zakupy, obróbkę wstępną produktów i przyrządzanie posiłków. Według szacunków, Polak spędza przeciętnie w kuchni ponad 700 godzin w ciągu roku. Jest to też nasza – niezapłacona – praca. Tymczasem za catering dietetyczny płacimy tylko raz, odpadają cotygodniowe wyjazdy do marketu, na które często tracimy pół dnia, wreszcie – mamy pewność, że posiłki, wchodzące w skład diety pudełkowej, są zbilansowane pod względem energetycznym, jak również w aspekcie zawartości witamin, minerałów i innych substancji odżywczych. Opracowywane są bowiem przez zawodowych dietetyków i przyrządzane w profesjonalnej kuchni przez doświadczonych kucharzy. Korzystając z gotowej diety pudełkowej dostajemy wszystko czego potrzebujemy i co zjadamy, nie wyrzucamy więc żywności co jest nieekologiczne i nieekonomiczne
Zdrowie – wartość nie do przecenienia
Wybranie diety pudełkowej jest wskazane zwłaszcza w przypadku osób, które z powodów zdrowotnych muszą ograniczyć spożywanie niektórych pokarmów, dopasować sposób odżywiania do aktualnego zapotrzebowania organizmu (np. po operacji, w rekonwalescencji wymagającej diety po określonej chorobie, itp.). Planując i przygotowując posiłki samodzielnie nie zawsze jesteśmy w stanie zapanować nad wszystkimi jej parametrami.
Diety pudełkowe oferowane są w różnych wariantach kalorycznych, posiłki przygotowywane są ze składników najwyższej jakości w ścisłym reżimie sanitarnym i higienicznym. Nie są też monotonne i uwzględniają różne preferencje klientów. Można wybrać dietę mięsną, wegetariańską lub wegańską, z zawartością ryb lub bez nich, dla diabetyków, osób z nietolerancją glutenu, laktozy, itp.
A jak działa catering dietetyczny? Najpierw warto skonsultować się z firmowym dietetykiem i przedstawić mu swoje oczekiwania lub zalecenia lekarza. Dietetyk podpowie, która z diet i w jakim wariancie będzie optymalna, uwzględni też ewentualne jej modyfikacje według naszych upodobań smakowych. Następnie wybieramy najkorzystniejszy dla siebie abonament i dokonujemy płatności. To wszystko. Od tej pory codziennie rano pod naszymi drzwiami znajdziemy paczkę całodziennym zestawem posiłków w pudełkach. Dania są gotowe do spożycia, można ich część zabrać ze sobą do pracy, podgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść podczas przerwy na lunch. Unikniemy w ten sposób jedzenia niezdrowych rzeczy na mieście. A nasze zdrowie jest przecież bezcenne.