Białko jako podstawowy budulec mięśni w ciele człowieka jest jednym z najważniejszych wartości odżywczych dla osób, które pracują nad swoją sylwetką. To także tłumaczy popularność odżywek białkowych oraz fakt, że jest dostępne w tak wielu formach oraz wariantach. Jedną z form odżywki białkowej, która cieszy się dużym uznaniem wśród osób budujących masę mięśniową jest izolat białka serwatkowego (WPI). Jednak zdecydowanie popularniejszą pozycją jest koncentrat tegoż białka (WPC). Czym zatem się różnią te dwie formy odżywki białkowej i co warto wiedzieć przed zakupem izolatu białka serwatkowego?
Czym jest izolat białka serwatkowego i co go wyróżnia?
Izolat białka serwatkowego (WPI) jest wytwarzany w procesie CFM, czyli wieloetapowej mikrofiltracji serwatki mleka z przepływem krzyżowym. Przeprowadzany jest w niskiej temperaturze, dzięki czemu białko zachowuje wszystkie swoje atrybuty, a efekt końcowy CFM – czyli izolat białka serwatkowego – cechuje się wysoką “czystością”. Najprościej mówiąc, oznacza to wysoką ilość białka w białku, a niskimi wartościami cukrów oraz tłuszczy.
To co odróżnia WPI m.in. od WPC, jest przede wszystkim zawartość białka w jednej porcji produktu. W przypadku koncentratu białka serwatkowego, wartość protein oscyluje w granicach 80%. Natomiast przyjmuje się, że w przypadku izolat białko stanowi ok. 8/10% więcej. Ponadto, WPI charakteryzuje się także lepszą wchłanialnością zawartych w sobie aminokwasów, co w określonych przypadkach jest szczególnie pożądane.
Na rynku dostępnych jest wiele różnych odżywek białkowych typu WPI, a kolejną rzeczą, która różni WPI oraz WPC jest cena produktu. W związku z większą zawartością protein izolat białka serwatkowego będzie droższy od koncentratu. Jednak nie brakuje preparatów o świetnym stosunku ceny do jakości.
Za przykład może posłużyć Allnutrition Isolate Protein, który jest dostępny w sklepie SFD. Jest on dostępny w ponad 45 różnych smakach, dzięki czemu każda osoba znajdzie odpowiedni wariant smakowy dla siebie.
W jakich sytuacjach najlepiej zdecydować się na WPI?
Generalnie WPI sprawdzi się świetnie w każdej sytuacji, gdy zalecane jest stosowanie dodatkowej suplementacji białka w diecie. Jedynie w przypadku posiadania ektomorficznej budowy ciała, nieco lepiej może sprawdzić się WPC z uwagi na większą ilość tłuszczu oraz węglowodanów. Natomiast jeśli naszym celem treningowym jest budowanie masy mięśniowej, izolat białka serwatkowego będzie świetnym wyborem. Tak samo w przypadku poszukiwania odpowiedniej odżywki na potrzeby suplementacji okołotreningowej. Wszystko z uwagi na dostarczenie większej ilości lepiej wchłanialnego białka.
Jest to dobry sposób na odżywienie mięśni przed treningiem, a także ich regenerację po zakończeniu ćwiczeń. Co więcej, w niektórych sytuacjach konieczne jest ograniczanie w diecie tłuszczy oraz węglowodanów z różnych względów. Wtedy izolat białka serwatkowego będzie także zdecydowanie lepszym wyborem z uwagi na ich mniejszą obecność, niż w przypadku koncentratu białka serwatkowego.
Szukając odpowiedniego i bezpiecznego miejsca na zakup izolatu białka serwatkowego lub jakiejkolwiek innej odżywki, warto zwrócić uwagę na bogatą ofertę sklepu SFD. Dostępny jest tam duży wybór zarówno odżywek białkowych, jak i wszelkiego rodzaju innych suplementów diety. Firma SFD posiadająca ugruntowaną pozycję na rynku, a także dokładnie przebadane produkty, ułatwia osiąganie celów treningowych i walkę z niedoborami substancji odżywczych już od wielu lat. W trosce o swoje zdrowie, lepiej nie stosować preparatów z niewiadomego źródła, bez znajomości ich składu itp.