GIS: jaja skażone salmonellą!

Zastępca Naczelnego

Fot. za www.fdniewczas.pl/

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami salmonella enteritidis, które wykryto w jajach o kodzie identyfikacyjnym 3PL26111314. GIS informuje, że spożycie jajek z tej partii może być groźne dla zdrowia.

Ostrzeżenie dotyczy produktu „Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M”. Zostały one wyprodukowane przez Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Tomasz Niewczas z Tychowa Nowego. Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj to: 3PL26111314.

 

Jajka mają termin przydatności do spożycia do 23 lipca i 24 lipca. Kwestionowana partia jaj (nr 23.07.2018) została wyprodukowana 25 czerwca (data zniesienia jaj). Producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26 czerwca (nr partii 24.07.2018).

 

Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Producent zapowiedział także działania zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego dla zdrowia zagrożenia.

 

 

Oprac. (pac), Niezależna Gazeta Obywatelska w Bielsku – Białej/ GIS

Komentarze są zamknięte