Odmiany miodu i jego zastosowanie podczas kuracji

Zastępca Naczelnego

Fot. Teresa Markiewicz/www.l24.lt

Od dawien dawna miód ma szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym. Już w czasach starożytnych medycyna naturalna stosowała miód na przeziębienie. Ma on wiele odmian, które są polecane na różnego rodzaju dolegliwości.

Trudno określić jaki miód jest najzdrowszy, ale przed użyciem każdego rodzaju miodu najpierw należy się upewnić, który najlepiej stosować w danym przypadku. Miód gryczany wspomaga serce i krążenie. W przeziębieniach i grypie najlepiej stosować miód lipowy, który jest uzyskiwany przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. Rzadziej spotykany miód lawendowy jest najlepszym na drogi oddechowe. Działanie antyseptyczne i rozluźniające tego miodu pomaga nie tylko leczyć przeziębienie, ale także złagodzić stres. Z walorów prozdrowotnych słynie też miód spadziowy.

Korzystając z prozdrowotnych właściwości miodu trzeba pamiętać, że miodem nie powinno się leczyć bardzo małych dzieci. Niemowlęta i małe dzieci do pierwszego roku życia źle reagują na zawartą w miodzie bakterię Clostridium botulinum. Wyjątek stanowi tylko miód spadziowy, który dla dzieci nadaje się wspomagająco przy przeziębieniach, a zwłaszcza bakteryjnych, ponieważ ten miód ma działanie podobne do antybiotyków.

Warto również sprawdzić, czy nie ma uczulenia na miód i produkty pszczele, ponieważ przy uczuleniu z powodu miodu np. zamiast leczyć podrażni się gardło i mogą pojawić się puchnięcia, trudności z oddychaniem itd. Ale osoby, które nie mają alergii, to miód na chore gardło, katar oraz kaszel będzie doskonałym lekiem.

Miody mogą mieć nie tylko różne pochodzenie, ale i różną konsystencję. To zależy od świeżości i jego obróbki. Świeże miody nektarowe są krystalicznego koloru, barwa zależy od nektaru, z którego powstały. Zbyt długo przechowywanie miody ulegają krystalizacji. Chociaż miody spadziowe nawet tuż po zebraniu mają gęstszą konsystencję niż nektarowe. Niekiedy miody są poddawane kremowaniu i dlatego mogą mieć mętną barwę.

Prozdrowotne właściwości miodów są zróżnicowane. Miodem gryczanym tradycyjnie leczy się kaszel. Można go używać też przy chorobach skórnych. Przy chorobach układu oddechowego najlepsze działanie na dolegliwość wykaże miód lawendowy albo lipowy.

Natomiast miód z malin nie leczy bezpośrednio bólu gardła, ale działa wzmacniająco, przeciwgorączkowo i napotnie. Można go stosować na przeziębienie dla dzieci. Poza tym malinowy jest dobry na anemię i choroby układu pokarmowego.

Być może mało kto wie, że miód spadziowy nie tylko działa przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie, ale jest polecany przy siedzącej pracy. Uważa się nawet, że jest najzdrowszym miodem, ponieważ jest wyprodukowany w pobliżu dużych skupisk leśnych, mniej narażonych na skażenie pestycydami i spalinami niż inne miody pochodzące z dookoła rozposcierających się w dobie obecnej łąk rzepaku, a nawet gryki.

Mimo wszystko, miód to doskonałe dopełnienie kuracji leczniczych dla starszych dzieci i dla dorosłych. Dzięki działaniu miodu można wyleczyć nie tylko zdrowotne dolegliwości. Miód, a mianowicie gryczany, jest odpowiednim zamiennikiem cukru dla diabetyków. Znaczącą zaletą miodu gryczanego dla cukrzyków jest to, że potrafi zamienić inne słodziki, ponieważ nadaje się również do ciast i deserów.

Miody są składnikami wielu domowych mikstur oraz naturalnych leków dostępnych w aptekach, tylko że wszędzie potrzebny jest umiar, dlatego lepiej nie przesadzić z tym darem pszczół. Zbyt dużo miodu to duża dawka cukru. Więc dlatego dobrze go stosować jako słodzik do napojów, na kanapce, a w razie choroby w miksturach.

Miody do leczenia stosuje się na różne sposoby. Sposobem użycia miodu na chore gardło jest zaparzenie szałwii do płukania i zaprawienie jej miodem. Można zastosować też łykanie łyżeczki miodu kilka razy dziennie.

Stosując miód na drogi oddechowe, trzeba ustalić co dokładnie dolega, gdyż przy suchym kaszlu najlepiej używać syropu z cebuli na miodzie, na mokry kaszel pasuje regularne picie herbatki anyżowej z miodem, a trudności z oddychaniem można złagodzić miodem z czosnkiem, czyli jak w starej sprawdzonej wersji – mleko z miodem i czosnkiem.

Źródło: www.l24.lt

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.