Zupa strogonow z wołowiną. Jednogarnkowe danie przygotujesz w pół godziny

Zastępca Naczelnego

Foto ilustracyjne/gkrphoto /Shutterstock

Zupa strogonow to idealny pomysł na obiad w leniwy dzień. Przygotujemy ją w jednym garnku, a użycie polędwicy wołowej zapewni wyjątkowe doznania smakowe. Co więcej, ugotowanie tej zupy nie powinno zająć nam więcej niż pól godziny.

Zupa strogonow to wariacja na temat popularnego na całym świecie strogonowa (org. Boeuf Stroganow). Danie to jest wizytówką kuchni rosyjskiej i pochodzi od nazwiska generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Co ciekawe, w mowie potocznej często używamy nazwy „strogonow”, przez co przekręcamy nazwisko rosyjskiego oficjela. W potrawie, podobnie jak w jej nazwie, łączą się tradycje kuchni francuskiej i rosyjskiej (bœuf to po francusku wołowina).

Zupa strogonow. Składniki

    • pół kilograma polędwicy wołowej,
    • 6 dużych pieczarek,
    • 1 biała cebula,
    • 1 czerwona cebula,
    • 3 ogórki kiszone,
    • 1 papryka czerwona,
    • 2 łyżki oleju do smażenia,
    • 5- 6 szklanek wody,
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 2 ziarenka ziela angielskiego,
    • 3 liście laurowe,
    • 100 ml śmietany 30 proc.,
    • marynata do mięsa: 2 łyżki oleju do smażenia; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; 1 łyżka musztardy Dijon; 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę; po pół łyżeczki majeranku i kminku; po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki.

Sposób przygotowania

1. Polędwicę pokrój w cienkie plastry (około 0,5 cm), a następnie w podłużne paski. Kawałki powinny być na jeden kęs,

2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i obtocz w niej dokładnie mięso. Następnie przykryj miseczkę folią aluminiową i wstaw do lodówki. Im dłużej będzie marynowało się mięso, tym lepiej, ale wystarczy godzina,

3. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w niedużą kostkę, cebulę w krążki, ogórki w kostkę,

4. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa i smażyć około 5 min. Po tym czasie dodać warzywa,

5. Całość smażyć jeszcze 3-5 min, często mieszając, a następnie zalać wodą,

6. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, gotować pod przykryciem 20 min,

7. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy mięso jest miękkie i dodać koncentrat pomidorowy,

8. Podawać ze świeżym pieczywem.

Źródło: EW, haps.pl

Komentarze są zamknięte
X
Serwis wykorzystuje pliki cookies: Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych, statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też korzystać z nich współpracujący z nami reklamodawcy oraz firmy badawcze. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, to będą one zapisane w pamięci twojej przeglądarki.
W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Instrukcje dla poszczególnych przeglądarek znajdziesz tutaj