Chcielibyśmy zachęcić Państwa do zapoznania się z powieścią „Majowa pora sucha”, napisaną przez opolskiego radnego.
„Lokal będący miejscem zbrodni znajdował się trochę na uboczu. Nawet więcej niż trochę. Umiejscowiony był wśród krętych uliczek, na samej granicy ziemi wspólnej i strony chińskiej, w pasie bariery, poza którą zapuszczali się już tylko rdzenni Chińczycy, przestępcy, policja, albo ludzie szaleni – nie licząc samobójców. A jeszcze dokładniej rzecz biorąc, tylko wejście do restauracji znajdowało się w części wspólnej, natomiast cała reszta, z zapleczem włącznie, należała już wyłącznie do strefy chińskiej. Nie trudno się było domyślić, że umiejscowienie lokalu miało decydujący wpływ na rodzaj odwiedzających go klientów. Jak słusznie zauważył Chan, była to typowa, CHIŃSKA restauracja, ukierunkowana przede wszystkim na CHIŃSKIEGO klienta, a widok białego Europejczyka, zajadającego ze smakiem kurczaka w pięciu smakach z pędami bambusa, musiał należeć tam pewnie do wielkiej rzadkości.”
Wywiad z autorem dla TVP Opole:
http://opole.tvp.pl/30078171/andrzej-trybula
Książkę można nabyć na Allegro.