W Regionalnej Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie przystąpiło 10 nowych członków, wśród nich są: piekarnie, pasieka, restauracje i producent wędlin. W sumie w sieci, która służy promocji produktów regionalnych, jest 35 podmiotów z woj. opolskiego.
W czwartek nowi członkowie sieci odebrali w opolskim urzędzie marszałkowskim certyfikaty przynależności oraz specjalne emaliowane tabliczki z logo Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego, a dotychczasowi członkowie certyfikaty członkostwa na rok 2013.
Edyta Grabowska z Piekarni Grabowski z Otmic (Opolskie) przystąpiła do sieci, by – jak mówiła – móc szerzej promować swoje produkty i szukać nowych rynków zbytu. Dodała, że ma nadzieję, iż np. nowych klientów przekona logotyp sieci, gwarantujący jakość lokalnego produktu.
Do sieci przystąpiła też Restauracja Kamieniec z Kamienia Śląskiego. Anna Jaskuła z restauracji również liczy na promocyjny i marketingowy efekt Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego.
Wicedyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego Mariola Szachowicz zachęcała do korzystania z wszelkich form promocji, jakie urząd oferuje członkom sieci.
„Rokrocznie umożliwiamy udział w targach krajowych i zagranicznych, udział w konkursach, konferencjach, wyjazdach studyjnych, które służą podpatrywaniu dobrych praktyk promowania lokalnych produktów w innych krajach”
– wyliczała.
Info, pap, lz