Aktualnie opolski klaster spożywczy jest na etapie spotkań i rozmów z potencjalnymi członkami, ale nie chcemy, by była to inicjatywa typowo odgórna. Zamiast narzucać pewne rozwiązania, idealnie byłoby stworzyć organizację powstałą dla zaspokojenia potrzeb i oczekiwań przedsiębiorstw- mówi wicemarszałek woj. opolskiego.
Rozmowę z wicemarszałkiem woj. opolskiego Antonim Konopką przeprowadził Portal Spożywczy:
Województwo Opolskie stawia na rozwój przemysłu spożywczego. Dlaczego?
W „Strategii Rozwoju Województwa Opolskiego na lata 2000-2015” przemysł spożywczy wskazany jest jako jeden z kluczowych sektorów opolskiej gospodarki.
Strategia określa również główne cele strategiczne województwa, gdzie jednym z nich jest rozwój przedsiębiorczości oraz poprawa efektywności ekonomicznej i produkcyjnej przetwórstwa rolno-spożywczego.
Jakie przewagi mają państwo nad innymi regionami kraju, pod względem warunków dla rozwoju przedsiębiorstw z sektora rolno-spożywczego?
Opolszczyzna to jeden z najlepszych rolniczo regionów Polski dzięki swoim cechom geograficznym, takim jak: wysoka jakość gleb, nizinne ukształtowanie powierzchni oraz łagodny klimat, gwarantujący jeden z najdłuższych w kraju okresów wegetacyjnych roślin uprawnych.
Na Opolszczyźnie największym udziałem w produkcji przemysłowej cechuje się przemysł spożywczy, który wynosi 13,2 proc. całej produkcji regionalnej. Rangę tego przemysłu podnosi również największa liczba pracujących – łącznie prawie 8 tys. osób – najwięcej spośród wszystkich działów przetwórstwa przemysłowego w woj.
opolskim. Na uwagę zasługuje też fakt, iż woj. opolskie zajmuje 4. pozycję w kraju pod względem udziału podmiotów gospodarczych, prowadzących działalność w branży spożywczej wśród ogólnej liczby wszystkich podmiotów gospodarczych.
Sektor spożywczy w województwie opolskim jest bardzo mocno wspierany przez produkcję rolną.
Opolskie ma już kilku dużych inwestorów z branży? Będą kolejni?
W regionie funkcjonują trzy firmy z rankingu pięciu największych firm spożywczych na świecie: Kraft Foods – dwa najnowocześniejsze zakłady w grupie w Polsce, Nestlé, Danone/Nutricia – największy zakład odżywek dla dzieci w Europie. Oprócz tego wiele innych: Zott, ZPC Otmuchów, Ustronianka, Lesaffre, ModernHatch czy Turek. Nowe inwestycje w sektorze spożywczym to: PastaFood Company w Opolu, która uruchomi produkcję dań gotowych, ecoBionica, która będzie w Białej produkować innowacyjne napoje funkcjonalne czy firma Dagny, która chce wytwarzać słodycze w zakładach w Nysie.
Na jakim etapie jest proces tworzenia nowego klastra spożywczego?
Aktualnie opolski klaster spożywczy jest na etapie spotkań i rozmów z potencjalnymi członkami, ale nie chcemy, by była to inicjatywa typowo odgórna. Zamiast narzucać pewne rozwiązania, idealnie byłoby stworzyć organizację powstałą dla zaspokojenia potrzeb i oczekiwań przedsiębiorstw.
Całość tekstu można przeczytać na portalu spożywczym.
lz
Czego nikt nie napisze o wyzysku w niektórych z wymienionych firm.
Produkują coraz więcej ,sprzedają więcej a pracownicy więcej zapier….ją i cały … mają z tego. ” Jak się nie podoba to sięz wolnij, na twoje miejsce 100 innych jest”
W taki oty prymitywny i ułomny sposób polski prywaciarz „szanuje” swojego pracownika.
Je..ć Kapitalizm !
Polski prywaciarz chyba już nigdy nie będzie się równał mentalnością z zachodnim prywaciarzem. Polski prywaciarz jest Pro Wschodni !