Propozycja na obiad. Schabowe pod pierzynką z młodej kapusty

Zastępca Naczelnego

Foto ilustracyjne/Pixabay.com/l24.lt

Proste i szybkie danie w niecodziennym wydaniu to kotlety schabowe pod pierzynką z młodej kapusty. Danie zawdzięcza swój niepowtarzalny smak idealnemu połączeniu kilku składników. Podajemy przepis na przygotowanie tej rewelacyjnej potrawy.

Składniki:1 kg schabu; bułka tarta do panierki; 3 jajka; olej do smażenia; sól i pieprz.

Składniki na pierzynkę: 1 główka młodej kapusty; 1 cebula; 2 ząbki czosnku; 1 papryka czerwona; 1 łyżeczka octu; 2 serki topione (200 g); sól; pieprz.

Przygotowanie

– Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, rozbić, doprawić pieprzem oraz solą.

– Panierować w bułce tartej i w roztrzepanym widelcem jajku, zatem powtórnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

– Po usmażeniu układać na półmisku.

– Cebulę, czosnek obrać, drobno pokroić i smażyć na rozgrzanym oleju.

– Następnie dodać drobno pokrojoną kapustę oraz pokrojoną w małe paseczki paprykę, smażyć mieszając około 20 minut.

– Doprawić pieprzem, solą, wlać ocet i na koniec dodać serki topione. Smażyć do rozpuszczenia się serków.

– Usmażone warzywa nakładać na każdy kotlet schabowy i podawać do stołu.

Przed podaniem można także rozgrzać danie w piekarniku.

Smacznego!

Źródło: Litwa 24

Komentarze są zamknięte