Stanowisko Akcji Obywatelskiej „Tak dla Elektrowni – Tak dla Śląska” po posiedzeniu komijsi sejmowej

plakat - tak dla elektrowniDziś tj. 20 czerwca br. w Sejmie RP odbyło się nadzwyczajne posiedzenie Komisji Gospodarki poświęcone rozbudowie Elektrowni Opole o dwa bloki energetyczne. Nasze oczekiwanie co do konkretów w sprawie rozbudowy nie zostały spełnione. Nie dowiedzieliśmy się kto i kiedy rozpocznie budowę oraz z jakich środków. Nie uzyskaliśmy z ust obecnego Prezesa PGE Pana Kiliana konkretnych deklaracji. Usłyszeliśmy trochę ogólników, że chcą i szukają rozwiązań, by zrealizować tą ważną inwestycję dla bezpieczeństwa energetycznego kraju. W imieniu Akcji Obywatelski „Tak dla Elektrowni – Tak dla Śląska” kol. Tomasz Kwiatek, po krótkim przemówieniu do posłów, wręczył dziennik budowy Przewodniczącemu Komisji p. Wojciechowi Jasińskiego i ministrowi Skarbu Państwa, celem rozpoczęcia poprzez nich do dnia 15 sierpnia br. obiecywanej przez Premiera RP inwestycji. 15 sierpnia br. bowiem kończy się ważność aneksów do umów z wykonawcami rozbudowy Elektrowni Opole.

W związku z powyższym wzywamy Premiera RP do zajęcia jasnego i konkretnego stanowiska i odpowiedzi na pytanie: czy i kiedy Elektrownia Opole zostanie rozbudowana. Celem naszej Akcji jest nakłonienie rządu do natychmiastowego przystąpienia do prac nad rozbudową opolskiej elektrowni.

Przypomnijmy na wniosek naszego komitetu odwiedzający nasze Miasteczko Energetyczno-Górnicze w Czarnowąsach 8 czerwca br. przewodniczący sejmowej Komisji Gospodarki poseł Wojciech Jasiński zapowiedział zwołanie nadzwyczajnego posiedzenia tej komisji poświęconego wyłącznie Elektrowni Opole. Przedstawiciele naszej Akcji Obywatelskiej wzięli udział w tym posiedzeniu. Obecni byli również związkowcy z branży górniczej. Było to pierwsze w historii posiedzenie komisji sejmowej poświęcone wyłącznie sprawie Opolszczyzny, a konkretnie przyszłości najważniejszego zakładu w woj. opolskim i strategicznego ogniwa energetycznego dla całego Śląska. Rozbudowa Elektrowni Opole to zbyt węgla kamiennego z Górnego Śląska, miejsca pracy na Opolszczyźnie i prąd dla Dolnego Śląska.

Zał. Ocena ekspercka sekretariatu GiE NSZZ „S” dotycząca opłacalności nowych bloków 2×900 MW w Opolu (dołączono do protokołu obrad komisji gospodarki)

Komitet organizacyjny Akcji

W razie pytań  w powyższej sprawie Tomasz Kwiatek, tel. 606 394 451

1. stivell
    | ID: 73f95a35 | #1

na niewykorzystaną moc nocną oraz z ciepło z obecnych bloków i przyszłych nie ma

gwarantowanego zbytu / na 30 lat !!!! przez Opolską Grupę Zakupową !!! / = nie ma i

nie będzie bankowego kredytu – a co za gotówkę chcieli budować gdy

Jacuś R.

dewidęndę capcarap do swych łap – MF ; premier da ???? bo banki nie dają !!!!!!!!!!

Nie wysoka ani niska ale stała długo okresowa cena energii elektrycznej i cieplnej to rozwój Opola i Opolszczyzny = rozwój Elektrowni Opole dzięki Opolskiej Grupie Zakupowej !!!

Dnia 12 czerwca 2013 19:19 stivell napisał(a):

Dnia 27 maja 2011 13:02 stivell napisał(a):

Sz.P. Prezesi –

Nie będzie !!! wg. wszelkich znaków na / niebie i / ziemi kompleksów szklarni przy El. Opole które by zagospodarowały obecne i przyszłe nadwyżki ciepła – warunek banków dla kredytów na nieuniknioną budowę 2 nowych bloków / 2 x 900 MGW !!! / , na pozyskanych przez ” inwestora ” pod hasłem szklarnie terenach staną osiedla domków i mini bloków które będą potrzebowały znikomy ułamek ciepła w stosunku do mitycznych szklarni / od samego początku to był kit i pic na który ” dała się nabrać ” El. Op. – bo chciała ? /. Ruchy kadrowe w El.Opole to możliwy efekt tej wpadki i nierozwiązanego nadal problemu nadwyżki ciepła ale jak lata pokazują nawet przy jednej opcji decydentów miasto grą na zwłokę nadal praktycznie będzie blokowało plany rozwoju El. Opole i tylko takie duże podmioty ja S.M-niowe mogą uratować szanse rozwoju El. Op. .

Sic. Ciepło i prąd – / z internetem ! / w pakiecie , stałe na każde 10 lat ceny odbioru to opatrznościowa deska ratunkowa dla El.Op. i szefów BOT-u a dla Nas interes stulecia i wspólna z El.Op. ścieżka do środków Unijnych na energo – modernizację w S.M. – rewitalizacja bloków z wielkiej płyty . Tanie i stałe długookresowo ceny prądu i ciepła dla zasobów S-ni w systemie Zakupu Grupowego oraz ciągłe poszerzanie oferty Z.G. to inwestycja SM w przyszłość / w zw. z zm. ustawowymi / jako zarządcy nieruchomości .

To by było na razie i na tyle : a więc przy tym Standing Position – mądry Modus Operandi i w ramach Ordre de Bataille zarządzając strategicznie problemem E T A P O W O i tylko E T A P O W O do przodu !!!