Stanowisko Akcji Obywatelskiej „Tak dla Elektrowni”. W czwartek nadzwyczajne posiedzienie Komisji Gospodarki w Sejmie

Tak dla Elo na Placu Wolności - Prezes Stop Korupcji z lewej fot. J. GorzkowskiW miniony piątek do Elektrowni Opole dotarło polecenie_służbowe [pdf] prezesa spółki PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna w sposób jednoznaczny nakazujące likwidację inwestycji rozbudowy Elektrowni Opole o dwa kolejne bloki energetyczne. Polecenie to datowane jest na 13 czerwca 2013 roku. Dokument ten w sposób jednoznaczny wskazuje, że informacje członków rządu o wznowieniu rozbudowy Elektrowni Opole były zasłoną dymną i próbą rozbicia naszej inicjatywy, mającej na celu troskę o bezpieczeństwo energetyczne naszego kraju.

Wzywamy zarząd PGE do zajęcia jasnego stanowiska w kwestii tego dokumentu i jak najszybszego anulowania jego treści. Żądamy natychmiastowego przystąpienia do prac nad rozbudową elektrowni.

Komitet jest zawiedziony postawą posłów Platformy Obywatelskiej, którzy początkowo poparli Akcję Obywatelską. Z polecenia prezesa PGE GiEK wynika, że odcięcie się posłów Rajmunda Millera i Janiny Okrągły od działań Akcji Obywatelskiej „Tak dla Elektrowni – Tak dla Śląska” było przedwczesne i merytorycznie nieuzasadnione.

Na wniosek naszego komitetu odwiedzający nasze Miasteczko Energetyczno-Górnicze przewodniczący sejmowej Komisji Gospodarki poseł Wojciech Jasiński zwołał nadzwyczajne posiedzenie tej komisji poświęcone wyłącznie Elektrowni Opole. Odbędzie się ono w Sejmie w najbliższy czwartek 20 czerwca o godz. 16.00. Przedstawiciele naszej Akcji Obywatelskiej wezmą udział w tym posiedzeniu. Swój udział zapowiedzieli też związkowcy z branży górniczej. Będzie to pierwsze w historii posiedzenie komisji sejmowej poświęcone wyłącznie sprawie Opolszczyzny, a konkretnie przyszłości najważniejszego zakładu na Opolszczyźnie i strategicznego ogniwa energetycznego dla całego Śląska. Przypomnijmy rozbudowa Elektrowni Opole to zbyt węgla kamiennego z Górnego Śląska, miejsca pracy na Opolszczyźnie i prąd dla Dolnego Śląska.

Komitet organizacyjny Akcji

1. Irena
    | ID: 6c718781 | #1

A co zmienią? Posiedzą,pogadają,zaliczą restauracje sejmową i wrócą. A jaka będzie odpowiedż? Ano, Że Cuda Się Skończyły.