Szef ZK w Opolu miał awansować, a stracił stanowisko za żarty z Auschwitz

Redaktor Obywatelski1

Major Dariusz Kownacki, dyrektor więzienia w Opolu stracił stanowisko. Taką decyzję podjął Dyrektor Generalny Służby Więziennej. Ma to związek z dzisiejszym (10.10) artykułem, który ukazał się w Rzeczpospolitej pt. „Szef więzienia żartuje z Auschwitz”. Dziennik ujawnił, że mjr Kownacki stworzył cykl rysunków satyrycznych, w których drwił z ofiar niemieckich obozów koncentracyjnych.

W komunikacie wysłanym do mediów dyrektor generalny poinformował, że nie miał żadnej wiedzy dotyczącej stworzenia przez dyrektora Zakładu Karnego w Opolu cyklu rysunków satyrycznych pt. „Święta w Birkenau”. Podjął również decyzję o wycofaniu formalnego wniosku związanego z awansem dyrektora Kownackiego na stopień podpułkownika służby więziennej. Sprawą zajmuje się prokuratura, która sprawdza prywatną twórczość szefa Zakładu Karnego w Opolu.

Obecnie obowiązki dyrektora opolskiego zakładu karnego powierzono mjr Sabinie Bieli, specjalistce penitencjarnej z Okręgowego Inspektoratu Służby Więziennej w Opolu.

oprac. GP

za: www.radio.opole.pl

1. | ID: 12c10845 | #1

Stworzenie rysunków satyrycznych jest trudne.
    Ale tematyka powinna być przemyślana.
    Nie widzieliśmy tychże rysunków, jednakże myślę, że fachowiec oceni, czy kara zadana jest proporcjonalna do stopnia zawinienia.
    Sama lubię rysować karykatury i ciekawią mnie te konkretne rysunki, bowiem można się nieświadomie,narazić na karę biorąc udział np. w konkursie plastycznym.